Dosarul decontărilor ilegale. Alți șase medici și asistente au fost arestați

Dosarul decontărilor ilegale. Alți șase medici și asistente au fost arestați
Publicat: 06/04/2013, 20:44
Actualizat: 03/07/2013, 20:31

Curtea de Apel București a arestat preventiv șase medici și asistente în cazul cărora Tribunalul Capitalei a dispus, în 30 martie, cercetarea în libertate, în dosarul decontărilor ilegale de analize medicale.

În 30 martie, două complete de judecată de la Tribunalul București au dispus arestarea preventivă a 22 dintre cele 37 de persoane reținute de procurorii Parchetului Capitalei în dosarul decontărilor ilegale de analize medicale, alte 15 fiind lăsate libere. Deciziile au fost contestate la Curtea de Apel București.

Instanța Curții de Apel București a judecat vineri contestațiile formulate de șase dintre persoanele arestate, precum și recursul procurorilor în cazul altor 12 medici și asistente care în urma deciziei din 30 martie a Tribunalului București au fost lăsați liberi.

Instanța a respins recursurile formulate de Suleyman Memitanli (administratorul Uromed Center), Ioana Coconeanu (operator calculator CityLab), Alina Alexandra Eremia (asistent medical la CityLab), Ana Maria Baciu (biolog la CityLab), Irina Cristea (biolog la CityLab) și Valentina Drăgușin (asistent medical). Decizia este definitivă, astfel că aceștia vor fi cercetați în continuare în arest.

Judecătorii Curții de Apel București au admis în parte recursul procurorilor și au dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a șase medici și asistente în cazul cărora Tribunalul București a dispus în 30 martie cercetarea în libertate. Astfel, Curtea de Apel București a emis mandate de arestare pentru Sergiu Mihai Bârsan (medic cardiolog), Aurica Nimigean (asistent medical), Dănuța Călin (asistent medical), Teodora Marin (asistent medical), Alexandru Cristian Vasile-Bugarin (medic de laborator la Uromed și apoi la CityLab) și Bogdan Ioan Coculescu (medic de laborator la Uromed).

Totodată, Curtea de Apel București a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă a altor șase medici și asistente în cazul cărora Tribunalul București a dispus cercetarea în libertate, cu interdicție de a părăsi țara. Astfel, vor fi cercetați în continuare în libertate Corina Pantazi (asistent medical), Dana Maria Buduluca (asistent medical), Melania Pandrea (asistent medical), Viorel Ordeanu (medic de laborator la Uromed), Sorina Crenguța Șerboiu (medic specialist radiologie) și Mohamad El-Rifai (medic). Instanța i-a obligat pe cei șase să nu exercite profesiile în baza cărora au săvârșit faptele de care sunt acuzați.

Un alt complet de la Curtea de Apel București va judeca în 9 aprilie recursurile formulate de 16 medici și asistente, respectiv Marana Anda Iosup (medic de familie), Mihaela Pană (asistent medical), Rodica Lazăr Contes (medic specialist pediatrie și ecografie), Semseddin Daskiran (administratorul CityLab), Monica Ursu (medic specialist obstetrică și ginecologie), Corina Gabriela Iancu (medic endocrinolog), Steluța Rodica Matei (medic), Mihaela Gheorghiu (medic), Anca Luisa Teleguță (asistent medical), Mihaela Liliana Ivașcu (medic de familie), Muteba Kanda (medic), Maria Munteanu (medic), Monica Țoca (medic), Mihaela Luminița Cristea (asistent medical), Mihai Stanciu și Kamal Osman.

Totodată, instanța va judeca în 9 aprilie recursul procurorilor împotriva deciziei din 30 martie de cercetare în libertate, cu interdicție de a părăsi țara, în cazul altor trei persoane, respectiv Ileana Gheorghe (asistent medical), Teodora Popescu (jurist) și Luiza Ilioiu (operator calculator la Uromed).

În dosarul decontărilor ilegale de analize medicale sunt urmărite penal 42 de persoane, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual și uz de fals, luare și, respectiv, dare de mită. În 29 martie, procurorii Parchetului Tribunalului București au reținut 37 dintre cele 42 de persoane cercetate și au cerut instanței arestare lor preventivă pentru 29 de zile.

Potrivit procurorilor, activitatea infracțională a constat, în principal, în fraudarea de către mai mulți medici și angajați ai laboratoarelor de analize medicale Uromed și CityLab a bugetului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate prin decontarea unor analize medicale care nu au fost efectuate în realitate, producând un prejudiciu de peste 500.000 de euro.

Medicii sunt acuzați că au emis aproximativ 14.000 de buletine de analize fictive pe numele a aproximativ 800 de persoane, din valoarea cărora își opreau 10 la sută.

Unii membri ai rețelei decontărilor ilegale de analize medicale cumpărau de la alți medici sau asistente topuri de bilete de trimitere, denumite „kilograme”, pe care le falsificau, au notat procurorii în referatul în care au propus arestarea preventivă a 37 de persoane.

Totodată, procurorii au arătat în documentul citat că medicii inculpați în acest dosar trimiteau zilnic zeci de bilete falsificate, denumite în limbaj codificat „bilete extra”, „bomboane” sau „burți”.

Potrivit declarațiilor date de angajați ai laboratoarelor, fiecare medic trimitea zilnic în jur de 20 de bilete falsificate. Majoritatea medicilor „știau că biletele trimise către Uromed erau fictive, doctorii fiind cei care le întocmeau, le parafau sau le cereau asistentelor să le întocmească”, susțin anchetatorii.

Din interceptările efectuate în cauză rezultă că unii medici falsificau bilete de trimitere pentru investigații paraclinice la instigarea administratorilor Uromed Center și Citylab.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Concluzii după dezastrul Satan II: Putin nu controlează situația arsenalului nuclear. „Nicio rachetă grea nu...
Maria Campai (42 de ani) a dispărut fără urmă, după ce a plecat la o...
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali!...
Viață de miner în comunism: lucra în Iad ca să aibă o viață ca-n Rai....
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când...
Un bărbat a găsit un schelet în timp ce se pregătea să-și renoveze pivnița. Ce...
Medvedev amenință „țările mici” din NATO cu lovituri nucleare tactice: „Acel stat nu va mai...
Pensionarii născuți în acești ani primesc pensii cu 400 de lei mai mici. Vezi calculul...
Cum arăta Gabriela Prisăcariu înainte să devină celebră. Nici că o recunoști! Soţia lui Dani...
Anchetă în poliţie, după ce patroana unui salon din Galaţi şi-a făcut reclamă îmbrăcată în...
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de...
Un TIR a intrat într-o casă, iar șoferul a rămas încarcerat! Ce a încercat șoferul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
Turbulenţele continuă la Boeing: angajaţii rămân în grevă
Fenomen EXTREM de rar observat la acceleratorul de la CERN
Lege pentru toți românii care nu locuiesc la adresa din buletin. Devine obligatoriu la divorț
Super-furnicile invadează Europa. Provoacă pene de curent și paralizează rețelele de internet
Dansuri lascive într-un jacuzzi plin de spumă! Video-ul cu ispitele de la Insula Iubirii care...
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de...
Raluca Podea, mărturisiri șocante despre tatăl ei, la mai bine de un an de la...
Motivul pentru care David Popovici a refuzat un cadou de mii de euro
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Greva angajaților de la Boeing continuă